Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
  Deze knop voor meer
Aanleg van ons zwembad
zwembad gestuukt
zwembad getegeld

Ik ben in de tijd dat de schilder bezig was, met het zwembad begonnen. Zoals eerder verteld de bettonnen bak daarvoor lag er al 2 jaar. Gezien de vormgeving van het beton (was behoorlijk scheef allemaal.) wilde ik de klus niet helemaal zelf doen. De gedachten was om diegene die het betonwerk had gemaakt ook het inwendige af te laten maken. Veel aandringen van onze kant maar deze man is nooit met een prijs gekomen en hij is uiteindelijk uit de lijst met bekende geschrapt. Via een goede vriendin, Seyhan van Al-active, een uitstekende man gevonden. Hij heeft een badkamer / tegelwinkel en doet nog veel andere dingen. Hij had hij een onderaannemer nodig die de zwembad techniek voor hem zou doen. Zwembad techniek betekende de installatie van leidingen, pomp, filter en lampen. Hij is aan het rekenen gegaan om ons zwembad "functioneel" op te leveren en kwam met een acceptabel bedrag voor ons. Bij aanvang van de werkzaamheden deed hij nogal schamper over het betonwerk en over de man die dat gemaakt had. Veel gelach met zijn werkers maar hij wilde niet vertellen hoe hij over hem dacht. Wel vertelde hij dat hij hem kenden en veel van zijn werk. Mensen die namen van mij willen hebben moeten mij maar mailen. 
Ik heb eerst het zwembad rondom vrij gegraven zodat we er goed bij konden en de leidingen de grond in konden. De elektriciteit naar de pompkelder had ik al eerder gedaan. Met het stucwerk is het een en ander enigszins in model gekomen.
Het tegelwerk ging vlot. Daarna de installatie van de “machine kamer”. Het zag er allemaal gelikt uit. Toen alles voldoende gedroogd was en ik het zwembad schoongemaakt had konden we gaan vullen! Na ruim 28 uur de waterleiding open gehad te hebben was het zwembad vol en zou de zwembadman komen om met chemicaliën alles zwemklaar maken, de filters te wassen en uitleg te geven. Het was alleen jammer dat de ochtend dat hij zou komen er c.a 30 cm water was weggelopen wat volgens mij ongeveer 6000 ltr water was.
Iedereen weer om het zwembad en uiteindelijk het zwembad leeg laten lopen. Waren het de lampen? Was het de afvoerput?, Uiteindelijk is besloten om de afvoer put op te hakken en nieuw in de beton te gieten en het dan nog een keer te proberen. Hierna het zwembad weer schoongemaakt en weer gevuld. Deze keer met de klok erbij. Het viel mij op dat als het water boven de lampen kwam het vullen langzamer ging. n overleg het vullen gestopt tot net boven de lampen en een nacht afgewacht en helaas weer de nodige liters verdwenen. Na wat tussen de zwembadman en de hoofdaannemer is besloten om de lampen er uit te hakken. De behuizing is dan niet meer bruikbaar vandaar de weerstand van de zwembadman. Maar helaas achter de behuizing van de lampen was het droog. Weer overleg en nadat ik wat foto’s op kon diepen van de werkzaamheden van het betonwerk, bleek het volgende. Wij hebben met onze neus boven op het betonwerk gestaan en daar was wat constructie en materiaal betreft niets mee mis mee. Aan het eind van onze vakatie was bijna alles gereed. Het zwembad was op dat moment bijna 3 meter diep. Dit kwam omdat de basis van de tuinmuur en het zwembad in een keer gegoten zijn om de nodige stijfheid van de muur te bereiken. Er moest dus nog een vulling in het zwembad komen om de diepte op ongeveer 1,75 te brengen. Het lijkt er op dat het met een zandmengsel is gebeurd met in de bovenste laag wat meer “cement” de leidingen en een lichte bewapening.
zwembad nieuwe vloer
zwembad betonvloer gieten

Dan die vloer er maar uit, stevig beton ijzer in de wanden inboren en minstens 10cm beton gieten was de conclusie. Ik wilde de vloer tot op redelijk niveau er uit hebben om voldoende diepte te behouden. Deze aannemer is de eerste man geweest die niet over geld gesproken heeft, zijn verlies genomen heeft en aan de gang is gegaan. Slijpschijf in de tegels van de wand en hakken maar. De zwembad man wilde ook geen risico nemen en heeft alle leidingen nieuw gelegd. Deze zijn nu volledig in het beton gegoten. Een paar dagen later weer tegelen, laten drogen, zwembad schoonmaken en vullen. Dat was spannend, want als het zwembad nu niet goed dicht zou zijn hadden we een echt probleem. Het vullen gebeurde nu in ongeveer 24 uur, dat gaf moed. Nog eens 24 uur later stond al het water er nog steeds in. nog een dag later had Mieke de eer van de eerste duik in ons zwembad. 
Ik heb altijd beweerd dat het zwembad grotendeels Mieke haar ding was. Maar nu de zomer voorbij is en het zwembad non actief is moet ik bekennen dat ik er meer in rond gespettert heb dan zij. Als je bij ruim 30 graden in de zon aan het klussen bent is een duik elke 2 uur erg lekker. De dag beginnen met onderhoud aan het zwembad en dan meteen maar een duik vond ik ook wel logisch.

zwembad vol water
Het zwembad gevult Mieke op haar luchtbedje en de rozooi erom heen. Blij met de resultaten en dat we het huis weer voor ons zelf hadden. Met werkers om je huis pas je toch je gedrag aan.
Ik kan nu aan het terras, pergola en schuur beginnen.