Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
  Deze knop voor meer
Stuc-werkzaamheden:
stucwerk verwijderen
Ytong gedeformeerd
nieuw Ytong inbrengen
Het moet leesbaar blijven dus ik ga niet alles in detail op papier zetten. De klussen die op devolgende pagina's vind zijn gebeurt, nadat we in Turkije zijn gaan wonen.
Na wat leidingwerk in binnen muren ingeslepen te hebben zodat elektrisch, internet, enz op de plekken zaten waar we ze wilde hebben. Ben ik begonnen om de riolering op een put die door de gemeente was aangelegd aan te sluiten, hier door is de vuilwatertank in onbruik geraakt. Kabels voor zwembad en tuin verlichting ingegraven en binnen gebracht om aan te sluiten.

We wisten dat er behoorlijk wat onderhoud aan onze villa moest gebeuren. We hadden er 7 jaar nauwelijks iets aan gedaan. De buiten stuc laag was niet overal goed gehecht en er zaten behoorlijk wat grote en kleine scheuren in. We hadden dit 2 jaar geleden al bij de bouwer gemeld en het zou onder garantie gerepareerd worden. 
We hebben al wat ervaring met klussen hier en onze ervaring is dat het perfect kan als je er maar bij blijft. Deze klus wilde we daarom zelf begeleiden. Na wat zoekwerk een stukadoor gevonden die volgens onze Turkse kennis goed was en snel kon beginnen. 
Toen hij de volgende maandag voor de deur stond bleek zijn maat bij het voetbal in het weekeind een geblesseerde enkel te hebben opgelopen. We zijn dus samen gestart, steiger (enge dingen hier) opgebouwd en begonnen met het stucwerk te bekloppen en alles wat hol klonk weg te beitelen. Bleek een stevige klus met als gevolg dat ik de volgende ochtend redelijk stijf was. Op deze mannier wordt je wel geconfronteerd dat je de laatste jaren niet veel fysiek's gepresteerd hebt en dat de leeftijd Langzaam begint mee te tellen.
Dinsdag ochtend, om c.a 8:45 kwam Mehmet de stukadoor met zijn vrouw aangewandeld. In eerste instantie dachten wij dat hij zijn vrouw kwam voorstellen omdat gisteren was gebleken dat we min of meer buren zijn. Dus eerst maar koffie, de kinderen besproken, (lukt met kleine stapjes in het Turks), foto’s van de kinderen en klein kinderen laten zien. Maar na een halfuurtje vond ik dat we weer aan het werk moesten we betalen ten slotte per dag. Het werd al snel duidelijk dat hij zijn vrouw als maat meegenomen had en dat ons dat extra zou kosten.We hebben dit, na een ochtend de werkzaamheden aangekeken te hebben, niet langer geaccepteerd en opmerkingen gemaakt over zijn werktijden.
lekke riolering
stucwerk gerepareerd

foto linksboven: Enige plekken waar het stucwerk verwijdert was.
Foto daaronder: Hier de achterkant van het toilet zichtbaar.
Foto daaronder: heeft Mehmet de achterkant van de badkamertegels al voorgelijmd om er daarna weer Ytong blokken in te lijmen.
Foto rechtboven: De riolering aan de zijkant die al 7 jaar gelekt had
Foto daaronder: nog enige stuc plekken aan de achterkant zichtbaar


Daarna hebben we 1 ½ week perfect samengewerkt. Wel nog enige tegenvallers maar ook meevallers ontdekt. Er zijn forse delen los gebeiteld en aan de voorkant van het huis vonden we een heel groot stuk dat hol klonk. Na de eerste delen stuc verwijdert te hebben zagen we de achterkant van het toilet (oeps). Na meer stucwerk verwijderd te hebben bleek de ytong eronder verbrokkeld te zijn. Je kon de muur met de hand in kleine stukjes wegnemen. Uiteindelijk bleek een stuk ytong van ruim 2 meter bij 1 ½ Meter in slechte staat te zijn. Een deel van dit ytong weggehaald waardoor we 2 dingen hebben ontdekt. In een muur van iets meer dan 25 cm dik was een inbouwtoilet uitgehakt. Wat betekende dat er een c.a 5 cm dikke muur over bleef. En door een niet te vinden lekkage is de ytong heel lang nat gebleven waardoor zij gedesintegreerd was. 
Opzoek naar een oplossing weer echt Turks theater mee gemaakt. Veel mensen eromheen en veel oplossingen aangedragen maar geen enkele die mij beviel. Na er een nachtje over geslapen te hebben en een vriend / aannemer in Nederland gebeld te hebben was voor mij de oplossing duidelijk. Ytong kan alleen met Ytong gerepareerd worden om later scheuren in het werk te voorkomen. 
De bouwer van ons huis gebeld en verteld dat de reparatie duurder zou worden omdat we een stuk buiten muur moesten slopen om die te vervangen. Aangezien zich aan de binnen kant een badkamer bevond zou het betekenen dat een deel van het tegelwerk zou sneuvelen. Bij navraag of nog bekend was waar de tegels vandaan kwamen. Want met dezelfde tegels zou er maar één wand opnieuw betegeld hoeven te worden. Helaas bleek de tegel oorsprong onbekend wat deed vermoeden dat we de gehele badkamer opnieuw zouden moeten tegelen. Toen Mehmet eenmaal met een pik de Ytong aan het weghalen was en de achterkant van de badkamer tegels aan het schoon krabben ging, bleken de tegels op hun plaats te blijven zitten. Ik was erg onder de indruk. Of Mehmet was erg goed of we hadden erg veel geluk een derde mogelijkheid was hulp van boven. Uiteindelijk bleef er een tegel wand van 2 Mtr breedte en 1 ½ Mtr hoogte keurig op zijn plek. Een tegelwand die nergens aan vast zat, ongelovig! Vervolgens nieuwe ytong blokken, die aan alle kanten met tegellijm ingesmeert waren, weer ingebracht. Alle werk aan deze buitenmuur zonder schade aan de badkamer uitgevoerd! Later hebben we aan de rechterkant van het huis nog een kleiner stuk ontdekt met verkruimeld Ytong. Met het uithakken van deze Ytong kwamen we een riolering tegen die van binnen naar buiten doorboord was. Dit kan een verklaring zijn voor de schade aan de Ytong.


Nu het stucwerk af is kunnen we gaan schilderen