Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
 
Nederlandse televisie, het vervolg, een sumiere uitleg over iptv, internet tv, vpn en satelliet tv

Hier iets over de zinnige en onzinnige verhalen die de ronde doen over iptv, internet tv, streamen, satelliet tv, cardsharing. Ook nog een klein stukje over vpn. Voor vele een verwarrende stapel informatie. Eens kijken of ik het zo uit kan leggen dat het te begrijpen is.

Iptv, dit zijn tv kanalen over een ip protocol. Iptv is niet illegaal. Het ip protocol maakt het mogelijk om tv signaal over digitale media te “vervoeren” en dus ook over internet. Je hebt nodig een media-- / Android box of een PC waar een speciaal programma op geïnstalleerd is. Kodi is een van de meest bekende, maar er zijn ook andere. Ook gebeurt het dat de iptv aanbieder een “doos” aanbied die al ingericht is. MAAR als je een iptv aanbieder hebt die b.v. 1000 kanalen of b.v. wereldwijd alle sportkanalen voor 10 of 15 Euro per maand aanbied, is dit met zekerheid illegaal!
Wees realistisch, als je in Nederland op de kabel of je internet pakket wilt uitbreiding met een sport of film pakket, kost al snel € 14 per maand per pakket extra. De “iptv doos” maakt over het digitale medium, b.v. internet, een verbinding met de aanbieder. Afhankelijk van de aanbieder waarvoor je gekozen hebt, zijn nu alle kanalen in een menu structuur zichtbaar en te bekijken.
Canal digitaal is niet alleen een satelliet aanbieder, maar ook één van de Nederlandse legale aanbieder van iptv. Maar zoals bij alle aanbieders, is het een alles in één pakket. Internet, telefoon, televisie. Je hebt dan snel internet (is ook nodig voor iptv) en interactief TV, dat laatste is niet typisch iptv maar meer een streaming service.
Er wordt door de overheden “gejaagt” op de illegale iptv aanbieders en je ziet ze dan ook langzaam verdwijnen.

kodi menu
Hier boven een voorbeeld van een ingericht kodi menu

Internet TV. Wordt in het algemeen aangeboden door de regulieren TV-aanbieders, die als extra dienst TV via de internet-Explorer of via een app aanbieden. Mijn ervaring is dat canal digitaal voor Turkije een geo blok op de app heeft zitten maar niet als je tv kijkt via je internet-explorer. Als je een abonnement hebt bij canal digitaal, zijn deze diensten volledig legaal. Normaal kijken wij via de schotel naar canal-digitaal maar we maken soms gebruik van de internet TV optie. Denk b.v aan extreem weer en daardoor geen satelliet ontvangst of om uitzending gemist te bekijken. Deze uitzendingen streamen we dan via chromecast naar de TV.
Cromecast is een klein apparaatje dat met een hdmi poort aan de TV is verbonden en nog een mini usb aansluiting heeft om hem van een voeding te voorzien. Het apparaatje meld je aan op het thuis wifi netwerk en is daarna bereikbaar om streams van je pc of een app op je telefoon of tablet te ontvangen. Zo kun je dan b.v. ook youtube content naar je TV streamen. De kwaliteit van dit soort TV is afhankelijk van de internet snelheid. Het kan zomaar zijn dat de kwaliteit in het weekeind slechter is, omdat iedereen op internet actief is. Of als één van je huis-- of appartement genoten aan het downloaden is.

canal digitaal
hier boven een voorbeeld van canal digitaal web pagina

chromecast
Hiet een plaatje van een chromecast die een aantal keer in de tekst is genoemd


Streaming diensten. Zoals netflix, videoland, Disney+, enz gaan allemaal over internet. Het lijkt een beetje op iptv alleen zij bieden geen TV kanalen aan, maar wel veel content in de vorm van series en films. Je start zoon film als jij wilt kijken. Bij smart TV’s zijn er app’s beschikbaar om hier naar te kijken. Ik zelf heb voorkeur voor een app op een tablet of gewoon inloggen met een PC. De layout op een groter scherm vind ik logischer en zoekfuncties zijn beter te bedienen door een normaal toetsenbord. ook de menu structuur vind ik op een groot scherm beter. Soms is een smart TV te oud en wordt een App niet meer bijgewerkt en daar heb je minder last van bij een app op een tablet. Uiteraard heb je een abonnement op zoon streaming dienst nodig om te mogen kijken! Veel van die streaming diensten zijn niet overal te bekijken. Videoland, NPO+ en Ziggo+ hebben beperkingen in het buitenland. In het algemeen zijn Nederlandse aanbieders wel in Europa te bekijken, maar b.v. niet in Turkije.
Netflix kun je in Turkije bekijken. Je kunt als je "voornamelijk" in Turkije woont ook een Netflix abonnement voor 17 TL per maand nemen. Of je kijkt met je Nederlandse abonnement. Andersom kan ook, in Nederland met je Turkse Netflix abonnement kijken. Het aanbod van sommige films, waar niet alle rechten voor betaald zijn, kunnen per land enigszins verschillen. Er zijn in Turkije bij sommige films geen Nederlandse ondertitelingen beschikbaar sommige, Nederlandse series zijn niet beschikbaar.
Bij alle originelen Netflix series zijn alle talen beschikbaar. Het aanbod is dus niet afhankelijk van waar je jouw abonnement hebt afgesloten, maar in welk land je naar Netflix aan het kijken bent.
Even een zijsprong: Netflix heeft aantal prachtige Turkse series die je met Nederlandse ondertiteling kunt bekijken.
Als je net als wij, niet via een smart TV app kijkt, kun je, zoals eerder beschreven via je PC of via een app prima via een chromecast naar je TV streamen.

netflix
hier een voorbeeld van een netflix home pagina op een laptop

Een klein stukje over VPN. Simpel uitgelegd, met een stukje software aan beide uiteinde, “bouw” je een tunnel door het internet. Zo kun je b.v. anoniem van Turkije door die tunnel in Nederland het internet op. Bij een goede vpn dienst is de data onderweg in die tunnel niet te lezen. In Turkije is VPN gebruik verboden!!
De reden is simpel, je omzeilt alle blokkeringen die de Turkse overheid op het internet heeft gezet. Dus alle porno, nieuws, informatie kanalen die officieel geblokt zijn zijn dan beschikbaar.
Gratis VPN is een prima manier om veel ellende binnen te halen. Er is op het internet nooit iets gratis! Of je wordt gebombardeerd met advertenties of zoals bij sommige gratis VPN services, wordt er iets van “jouw” bandbreedte (internet) “geleend”. Betaalde en bekende VPN's zijn veilig, maar ook die zijn illegaal in Turkije!!.
De zin om via een VPN dienst naar een streaming service te kijken, omdat die anders niet beschikbaar is in Turkije, wordt steeds minder. B.v. uitzending gemist (NPO start), Netflix, en nog enkele andere zijn steeds beter in staat om te zien dat je hun benadert via een VPN. Mocht je toevallig een VPN hebben die het nog doet, is dat geen garantie dat het blijft werken. de streaming diensten zijn in diverse landen continu op "jacht" naar VPN diensten en hun servers .
vpn
Nog iets over legaal / illegaal naar satelliet kanalen kijken.
Uiteraard heb je een schotel nodig die naar de juiste satelliet of satellieten kijkt. En per satelliet een LNB (de eigenlijke antenne) die in de schotel is gemonteerd. Legaal is als je van de provider een seca kaart hebt (smartcard) of een CI modulen of ontvanger met ingebouwde decoder. Je betaalt daar een maandelijks bedrag voor.
Illegaal is als je een ontvanger hebt die geen kaart heeft, maar via een internet een verbinding verbinding heeft, vervolgens de te decoderen informatie bij een aanbieder ophaalt. Dit wordt cardsharing genoemd. De korte uitleg is dat de aanbieder een server heeft met meerdere smartcards van meerdere providers. Deze informatie wordt via internet door jouw ontvanger op deze server "opgehaalt". De aanbieder betaald dus 1 x aan de provider, maar verkoopt die informatie meerdere keren.
cardsharing
Op deze manier is ilegaal. Ieder "kijkt" met zijn eigen schotel maar zonder seca kaart. Die informatie komt via internet bij een cardsharing server vandaan. Je betaald weinig voor heel veel kanalen