Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
  gebruik deze knop voor meer klussen
Kamermuur om de TV op te plaatsen
leidingen ingefreesd
rond kozijn geplaatst
Ytong muur gereed
Het brede kozijn verwijderd en de elektrische leidingen wat omgelegd zodat de "nieuwe" doorgang wat naar rechts kon. De nieuwe muur vanaf de kamerkant

Het vorige verhaal was dat van onze houtkachel met aan het eind van dit verhaal een korte verwijzing naar de geïmproviseerde opstelling van de TV voor één van de dubbele kamer deuren. 
Geen ideale plaats voor een TV maar we hadden dan ook een uitdaging om een goede plek hiervoor te creëren. 

In het oorspronkelijke ontwerp van het huis, waren open en licht de uitgangspunten. Later bleek dat we dat te ver hebben doorgevoerd. Er was geen stuk muur in de kamer te vinden waar een behoorlijke kast of TV neergezet kon worden zonder voor een raam te staan. 

Na lang met zijn tweeën naar alle mogelijkheden gekeken te hebben, zoals een raam dicht zetten, scharnierende TV, TV op een andere kamer, besloten om de grote dubbele deur van de kamer naar de hal er aan op te offeren. 
In eerste instantie was vooral Mieke daar niet blij mee. Het was een deel van de oorspronkelijke gedachten van een openhuis. Als er niet gekoeld of verwarmt moet worden was de beneden etage één grote open ruimte. 
Gelukkig zijn we, nu het projectje klaar is, er beide helemaal blij mee. 

Doordat de grote openhaard weg was en vervangen door een houtkachel die minderplaats innam kwam er ruimte vrij om de deur te verplaatsen. De dubbel deur weg en vervangen door een enkele deur. Met het het verplaatsen van deze deur kwam een behoorlijk stuk muur beschikbaar. Daar hebben we de TV op gepland en onder de TV een meubel knutselen waar de rest van de apparatuur in komt. En wat ik erg tof vind, er komt op deze mannier ook ruimte voor mijn ooit zelf gebouwd basbox als onderdeel van een totaal speaker systeem in de kame. Deze speakerset is oud maar Ik vind hem nog steeds erg strak klinken. 

De basbox steekt met zijn "kont" door de nieuwe muur om te zorgen dat de diepte van het meubel gering blijft. 

De uitvoering

Nadat het oude kozijn uit de muur gehaald was bleek dat het geen houten kozijn was maar een soort doos van latten en dun MDF. Het geheel zag er goed uit en dat heeft me misleid.

TV muur gereed
het eind resultaat
 
rond kozijn
Ytong muur
Ytong muur gestuukt
Het "oude" kozijn omgebouwd naar een "normale" deurmaat. De muur dicht gezet met Ytong blokken. Duidelijk zichtbaar het gat voor de basbox gezien vanaf de hal.

De bedoeling was om er een enkel kozijn van te maken met een ronde bovenkant om het een beetje op een stukboog te laten lijken maar met een mogelijkheid om in de winter de deur dicht te doen.
Dezelfde bouwwijze als het kozijn was voor de deur gebruikt. Ik had bijde deuren nodig om er één deur van te maken met een ronde bovenkant. Dit zou een hele uitdaging worden.Ik ben eerst maar weer de sanayi gegaan om eens te kijken bij timmer werkplaatsen die gespecialiseerd waren in deuren en ramen van hout. Uiteraard had ik snel een ahsap pencere werkplaatsje gevonden. Allen viel de prijs me behoorlijk tegen. 
Hij kon het kozijn maken voor ruim TL 400,-- en dan was het materiaal glad, het originele materiaal dat gebruikt was voor het kozijn en deur had een natuurlijk houtnerf, uiteraard wist ik nu dat het nep was maar het was door het hele huis gebruikt.
Ik vond 400 TL voor een glad kozijn dat anders was dan de andere kozijnen in huis te veel. Besloten te proberen het bestaande kozijn zelf om te bouwen naar een kozijn voor een enkele deur. 
Het heeft even geduurd voor ik een oplossing had en de uitvoering was ook een tijd consumerende klus.
Het compromie was dat de bovenkant niet een voledige halve cirkel zou worden en Mieke kan daar mee leven. Ik heb uiteindelijk een stukje van de linker en rechter kant van de originelen boog gebruikt. 

Een stuk hout op dikte gemaakt door planken te verlijmen en ik heb toen het hout in de vorm van de kozijnboog geschaaft en geschuurt . Deze gecreëerde hout boog paste in de holle boog delen, en zo had ik een boven gedeelte voor mijn nieuwe kozijn. De rest was simpel. 

Verder spreken de plaatjes voor zich. Eerst nog een deel van de bestaande muur gesloopt om ruimte te maken voor het nieuwe kozijn. Daarna een nieuwe muur opgetrokken van ytong. Dikke stuklaag aangebracht om de muur op dezelfde dikte te brengen als de bestaande muur. Aan de hal kant een aantal goten in de stuklaag geschroefd voor de bekabeling tussen de TV, versterker en de speakers, hierdoor is er geen bekabeling zichtbaar. Aan de hal kant hebben we nu een kast voor de muur die ook de goten en de achterkant van de basbox afdekt. Na dat alles geschilderd was vonden wij het een geslaagd project en ik heb mijn HiFi speeltje weer beschikbaar.


TV muur achterzijde