Home
Mail ons sitemap Laatste updates
 
   
  Deze knop voor meer
Hout kachel plaatsen
openhaard
Zo zag de openhaard er uit. Wij vonden hem niet mooi en veel te groot. Bovendien is een openhaard niet geschikt als continu vervarming zeker deze niet

3D tekening inbouwhaard
het eerste ontwerp en afgekeurd omdat we een inbouwhaard van die afmetingen hier niet konder verkrijgen

openhaard gesloopt
En toen was alles weg, hier opgeruimd maar wat een stof!

De eerste winter die we in Turkije hebben doorgebracht was die van 2010 / 2011. Hij begon erg laat en was zeer matig. De eerste echte grote regenbuien waren na 10 december en kort voor die tijd hebben we nog regelmatig in de zon in de tuin gezeten na december hebben we ook nog zeer regelmatig bij temperaturen van tussen de 12 en 18 graden in de zon buiten kunnen zitten.
Echt verwarming hadden we niet. Een Airco in de kamer en één in de slaapkamer die ook konden verwarmen. Een losse elektrische radiator en in de gasten slaapkamer een verwarming op de muur die er beetje uitziet als de binnen unit van en Airco.
Volgens sommige mensen ruim voldoende andere mensen vertelde dat je een echte verwarming nodig zou hebben. We hebben besloten om het zelf een winter te ervaren.
Als je alleen s’avonds moest verwarmen voldeden de airco’s redelijk tot goed, zeker als die ondersteund werden door een radiator. Maar de hele villa kregen we daar zeker niet behaaglijk mee. Ook al, omdat je vanwegen de kosten, die electrische verwarmingen s’nachts uitzetten. S’ochtonds was het eerste uur niet aangenaam.
Daar kwam bij dat door de hoogbouw om ons huis heen en de lage zonnenstand, er in de winter nauwelijks zon in en op ons huis schijnt. Wij hebben in die winter ervaren dat de airco’s weliswaar snel warme lucht blazen maar de kamers niet in alle hoeken even warm werden. Bovendien is het alleen de lucht die verwarmd wordt. Dus als de airco uit gaat of een deur open dan was de warmte onmiddellijk weg. Ook als de elektriciteit er voor een paar uur uit lag.
Door de buitenverf problemen (bij schilderwerk te lezen) was ons huis ook niet 100% vocht vrij. De combinatie van weinig stoken de slechte verf en de enorme regen buien resulteerde in een huis die wij niet als 100% comfortabel hebben ervaren en dat in een erg matige winter.
Je merkte het b.v als je in je bed kroop, het voelden een beetje als kamperen bij slecht weer. We waren hier om de tweede helft van ons leven op een prettige manier door te gaan brengen en daar hoort een zeker niveau van comfort bij. Duidelijk was dat we een andere oplossing wilde.
De verf op de buiten kant is later in de zomer opgelost. Voor warmte zijn we diverse keren op pad geweest. Het meest dat word aangeboden zijn elektrisch verwarmingen, b.v marmeren platen tegen de muur of allerhande straal verwarmingen. Uiteindelijk via internet een leverancier van Prity haarden gevonden. Diverse hout kachels en/of haarden. Sommige hadden een systeem waarbij de kachel of haard als centrale verwarmingsketel dienst kon doen.
Dit leek ons wel wat en ik heb dat dan ook verder uitgeplozen. Ook kwamen we op onze zoektocht een lokale leverancier tegen die allerlei soorten verwarming installeerde. Die man heeft ons ervan overtuigd dat de meest comfortabele manier om een villa te verwarmen centrale verwarming was. Bovendien kosten dat allemaal erg weinig hier zei hij. Ook al omdat we tijdens de bouw de leidingen voor de radiatoren mee hadden laten installeren. Dus er was nagenoeg geen breekwerk nodig het zou totaal maar 2 dagen duren om alles klaar te maken en op te leveren. Als brandstof stelde hij diesel voor omdat het stukken goedkoper was dan Gas. Bovendien moest een gastank ingegraven worden met heel veel regeltjes en dat wordt dan door de gas firma zelf gedaan. Daarna wordt de tank die in je tuin ligt aan jou verhuurd. Diesel was makkelijker en goedkoper. De tank zou buiten op het balkon komen en iets van 200 liter bevatten. We hebben een offerte laten maken. Daarna alles nog eens bekeken maar we hebben het niet gedaan.
Ik vond het idee van een dieseltank op mijn balkon die de zomer vol in de zon zou staan een eng idee. Metaal in de zon wordt zo verschrikkelijk heet. Bovendien was de offerte ruim € 4000,-- en heel eerlijk, daar hadden we geen rekening mee gehouden in ons beperkt budget.
Prity houtkachel hoek opstelling
Hier het eind resultaat van de kachelklus. De TV staat op een geïmproviseerde plek en dat wordt later opgelost

salon deuren verkeerd om
hier nog een plaatje vande kamerdeuren die volgens ons verkeerd om scharnierde
3D tekening kachel
Deze tekening hebben we gerealiseerd

schoorsteen binnenzijde
blik omhoog in de schoorsteen kanalen, en het ijzerwerk om plijsterwerk en de lichtlijst op te vangen
erder gekeken naar de oplossingen met de houtkachel met een c.v optie erin. Maar een houtkachel met c.v mogelijkheid heeft ook nadelen. Elektriciteit is hier niet altijd beschikbaar en zoon installatie werkt met een pomp. Als de pomp stil staat gaat het water in de warmte wisselaar in de kachel al snel koken. Dat hij dan ontploft is een kwestie van tijd. Een noodstroom voorziening is daarom noodzakelijk. Wij vonden de totale oplossing, voor 2 tot 4 maanden per jaar, best aan de prijs. Nog een optie die we bekeken hebben was een inbouwhaard maar er zijn hier geen kleine inbouw haarden te verkrijgen. Als er dan nog een ombouw en schouw omheen komt, word het best een kolossale hoekhaard.Uit eindelijk is het een Prity hoek hout kachel geworden. Dat betekende dat de openhaard en de schouw gesloopt moesten worden.
De bestaande openhaard hadden we nog nooit gebruikt omdat ik die niet vertrouwde. Ook is een openhaard niet de ideale warmtebron om permanent mee te verwarmen.
Het gevaar werd trouwens bevestigd toen ik hem aan het slopen was. Om de schoorsteen doorgang in het plafond te realiseren was er een geïmproviseerd houten gietmal getimmerd. Die mal is nooit meer verwijderd zodat er hout in het rook kanaal zat!
Er waren nog een paar dingen die ik zo niet gemaakt zou hebben.
Ik ben de sloop begonnen met een gewone steen beitel en een flinke hamer. Na een paar uur werd dat een grote beitel en een vuist. Ik wilde het voorzichtig doen omdat het binnen was ik zou proberen zo min mogelijk stof te maken.
Het bleek niet te doen, ik heb daarna, in drie dagen, met een elektrische bouwhamer de boel gesloopt.
Ik hoef niet uit te leggen hoe ons huis er daarna uitzag.
Het ook 2 dagen geduurd voor alle stof was neergedaald.
De muren die na de sloop zichtbaar werden vielen mij erg mee en er moest alleen een kalk stuc-laag op om ze glad te trekken. De haard was op de betonvloer gebouwd, wat logisch is, alleen de smeervloer + tegels bleek 6 cm te zijn. Het het gat dat daardoor ontstaan was, moesten we iets mee. De originelen vloer tegels waren niet meer te vinden. We hebben er maar een verhoogd vloertje in gegoten met een tegel erop die anders zijn dan de vloer tegel, maar er wel goed bij pasten. Omdat er een lichtgoot rondom langs het plafond in de kamer loopt en dus ook over de schouw liep moest deze ondersteund worden met wat ijzerwerk. Op dit ijzerwerk is een “vals” plafond geschroefd. Dat moest van een brandwerend materiaal omdat daar de pijp doorvoer plaats vindt. Om plaatmateriaal te vinden met brandwerende eigenschappen en die ook thuis te krijgen is weer een apart verhaal dat in het gedeelte Blog's wordt omschreven "paard en wagen". De 6 meter schoorsteen aan de buitenkant van het huis op diverse punten een meter open moeten maken om er over de hele lengte van de schoorsteen een gegalvaniseerde pijp in te kunnen brengen. Omdat de originelen schoorsteen zich op de rand van het dak bevond en erg kort was moest er nog ruim een meter opgemetseld worden. Dit om met de schoorsteen boven de nok van het dak en de schotel uit te steken. Daarna alles weer dicht gemetseld en gestuct. Schilderen moet nog in het voorjaar gebeuren, het was buiten al te nat toen ik klaar was. We hebben alles 3 weken laten drogen en daarna het eerste vuurtje in de kachel laten branden. Dat was mooi op tijd we hebben diverse nachten / avonden in januari gehad die maar net boven 0 waren. Dus overdag alle binnendeuren open en de kachel matig stoken zodat het hele huis op een redelijke temperatuur komt. S’avonds de kamerdeur dicht en de kachel wat opgestookt dan word de kamer een aangename 22/23 graden. We hebben nu ook in de winter een aangenaam huis.
Deze oplossing was een heel redelijk investeringen, we hebben totaal c.a 1300 TL aan materiaal aangeschaft de werkzaamheden heb ik zelf gedaan.

opgemetselde schoorsteen
hier de opgemetselde schoorsteen

Nu nog een een muur voor de TV en dan begint het er op te lijken